tiistai 3. maaliskuuta 2015

KIINALAINEN UUSI VUOSI HONG KONGINGISSA

Ajoitimme siskoni kanssa Hong Kongin matkan tarkoituksella kiinalaisen uudenvuoden ajalle. Olen kerran aiemmin ollut Hong Kongissa uudenvuoden aikaan ja ajattelimme, että olisi kiva nähdä uudenvuoden paraati ja ilotulitus Hong Kongin tyyliin. Unohdimme, että moni muukin matkustaa Hong Kongiin samasta syystä.

Kiinalainen uusivuosi tunnetaan myös nimellä kevätjuhla. Juhlan ajankohta määräytyy kuukalenterin mukaan ja se on tammi-helmikuussa. Kevätjuhlaan liittyy perinteisiä rituaaleja, kuten esi-isien palvontaa, vanhan karkottaminen uuden tieltä ja hyvän onnen toivottaminen tervetulleeksi.

Kiinalainen uusivuosi toi tullessaan vuohen vuoden. Idässä käytetään myös nimitystä lampaan vuosi. Kauppojen ikkunat olivat täynnä vuohi- tai lammasaiheisia uudenvuodenkoristeluja ja monissa liikkeissä oli alennusmyyntejä uudenvuoden kunniaksi.

Uuden vuoden koristeita NGong Ping Villagessa
NGong Ping Village


Uudenvuoden aattona (käsittääkseni kyseessä oli aatto) Hong Kongissa oli valtava paraati, joka myös televisioitiin. Aiemmin päivällä tulimme Lantaun saarelta takaisin Tsim Sha Tsuille; kaupunginosaan, missä kaikki tapahtuu ja missä majoituimme. Jo viiden aikaan iltapäivällä paraatin aitaukset alkoivat täyttyä ihmisistä. Ihmiset istuivat aitoja vasten eväskassien kanssa. Sen sijaan me kävimme syömässä ja levähtämässä majapaikassa ennen paraatia. Paraati kulki aivan majapaikkamme edestä ja menimme odottamaan paraatia vain muutama minuutti ennen sen alkua. Katu oli ehtinyt täyttyä ihmisistä ja jäimme taka-alalle varvastelemaan toiveikkaana, että mekin näkisimme jotain.

Näkyvyytemme kadulle oli surkea, mutta loppujen lopuksi paraati ei ollut ihmeellinen. Suurimmat näytteilleasettajat kulkevat vaunuissa ja heidän välissään kulkee mm. tanssijoita. Paraati on melko kaupallinen. "Vieraile Disneylandissä. Matkusta Taiwaniin." Esiintyjien välissä oli pitkiä taukoja, mikä oli todella pitkästyttävää. Jossain vaiheessa lähdimme kulkemaan ihmistungoksessa ja etsimään paikkaa, josta näkisi paremmin. Kaiken kaikkiaan paraati kesti noin kaksi tuntia.

Tunnelmaa Nathan Roadilla
Näkyvyys oli parhaimmillaan tätä luokkaa.
Pikku Keisarilla oli tylsää aina esitysten välissä.
Niin oli meilläkin.
Useimmat lapset olivat pukeutuneet juhlaviin vaatteisiin.
Ei paraatia ilman lohikäärmettä!
Ocean Parkin vaunu
Parhaiten paraatia pystyi seuraamaan eturiviin
päässeiden puhelinten kautta.
Leijonat ovat paraatissa yhtä yleisiä kuin lohikäärmeetkin
En tiedä mitä tekemistä leijonilla on hevosen kanssa
Näköalapaikat
Disneylandin vuoro
Pikku Keisari ja kallis lelu
Joku ilmapalloukkeli ja länkkäri ottaa selfietä (ilman tikkua!).
Leveät helmat ja puujalat
Ihmisiä riitti Nathan Roadin molemmin puolin
Lisää lohikäärmeitä
Hyvää lampaan vuotta!
Ilmapalloista tehty lammas oli aika tökerö viritelmä!

Seuraavana iltana, joka oli käsittääkseni uudenvuoden päivä, suuntasimme Tsim Sha Tsuin Salisbury Roadille ilotulitukseen. Tälläkään kertaa ei tarvinnut olla yksin. Valtava ihmismeri vyöryi Nathan Roadia pitkin nähdäkseen ilotulituksen. Ilotulitus kesti vaatimattomasti reilut 20 minuuttia, joten eiköhän sinä aikana karkoitettu kaikki pahat henget pois Hong Kongista. Perinteen mukaan ilotulitteita ja papatteja ammutaan pahojen henkien karkoittamiseksi.

Kuva otettu Salisbury Roadin varrelta kohti Hong Kongin
pääkatua Nathan Roadia

Taidemuseo peitti hieman näkyvyyttä, mutta komea oli ilotulitus!





Uudenvuoden juhlinta huipentuu lyhtyjuhlaan, jota juhlitaan ensimmäisen kuukalenterikuukauden viidentenätoista päivänä. Meidän matkamme loppui ennen lyhtyjuhlaa, mutta saimme silti ihastella upeita lyhtyjä Kellotornin juurella Tsim Sha Tsuin rannassa.








Yksi tärkeä osa uudenvuoden perinnettä on käydä temppeleissä toivomassa hyvää onnea tulevalle vuodelle. Hong Kongin temppelit ovat aivan erilaisia, mitä Kiinassa sijaitsevat temppelit ja siskoni oli yhtä pettynyt temppeleihin, kuin minäkin olin ensimmäisellä Hong Kongin reissullani. Temppelit ovat aika pieniä, eikä niissä ole samanlaista tunnelmaa kuin esimerkiksi Pekingin Yonghegong Lama temppelissä. Silti temppelit kuuluvat aina pakollisena nähtävyyslistalle. Tällä kertaa temppelikierrokset olivat melkoisia kokemuksia ja silmiä kirveli suitsukkeiden sankan savun takia.

Ennen uuttavuotta vierailimme Hong Kong saaren puolella Man Mo temppelissä. Temppeli on omistettu kirjallisuuden jumalalle Manille ja sodan jumalalle Molle. Temppelin katossa roikkuu lukuisia suitsukespriraaleja, jotka voivat palaa jopa kaksi viikkoa kerrallaan. Suitsukespiraalien lisäksi temppelin valtasi vieraiden lukuisat suitsuketikut, joita vieraat sytyttivät ja jättivät temppeliin palamaan hyvän onnen toivossa.

Kun tulimme Man Mo temppelistä, niin ulkona oli ihmisiä
jonoksi asti. Onneksi meidän ei tarvinnut jonottaa.











Katossa roikkuu suitsukespiraaleja 


Uudenvuoden aaton jälkeen lähdimme Sik Sik Yuen Wong Tai Sin temppeliin. Temppelissä on Kiinan kolmen pääuskonnon; taolaisuuden, buddhalaisuuden ja kungfutselaisuuden edustajia. Temppeliin mennessä emme osanneet arvata millaiseen ryysikseen joutuisimme. Tuntui, että temppelissä on kaikki kynnelle kykenevät. Emme juuri voineet pysähtyä temppelissä hetkeksikään, sillä jos siellä pysähtyi, niin järjestysmies oli heti komentamassa, että jatkakaa matkaa. Kiersimme siis temppelin ympäri ja räpsin samalla salaa kuvia ihmisistä, jotka rukoilivat onnentikkujen kanssa.

Useilla temppelissä olleilla rukoilijoilla oli mukanaan kuppi, jossa oli puutikkuja. Rukoukseen polvistutaan ja kuppia pidetään kämmenten välissä samalla kun jumaluudelle esitetään kysymys joko ääneen tai kuiskaamalla. Kuppia ravistellaan ja siitä tippuu tikku tai useampi maahan. Jos tikkuja tippuu useampia, niin rituaali aloitetaan alusta. Jos kupista tippuu yksi tikku, niin se antaa vastauksen kysymykseen. Jokaisessa tikussa on numero ja numeron merkityksen voi tarkistaa vihkosesta.


Wong Tai Sin temppelin sisäänkäynti
Lohikäärmepatsaasen koskemisen uskotaan tuovan onnea.
Patsaat oli koristeltu punaisin nauhoin.
Patsaan vierellä olevia pieniä hedelmäpuita oli kaikkialla
uudenvuoden koristeina.
Temppelissä on patsaat kaikista kiinalaisista horoskooppimerkeistä.



















Hong Kongia kannattaa välttää kiinalaisen uudenvuoden aikaan, jos ei siedä ihmispaljoutta. Tosin Hong Kongissa riittää ihmisiä joka ajankohtana. Hong Kongin kiinalainen uusivuosi tarjoaa monipuolisia ilmaistapahtumia ja takuulla uusia ja mieleenpainuvia kokemuksia!

Hyvää Vuohen Vuotta! Tuokoon vuosi kaikkea hyvää tullessaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti