torstai 2. huhtikuuta 2015

LANTAU JA SUURI BUDDHA

Hong Kongin yksi hienoimmista nähtävyyksistä on Suuri Buddha, joka sijaitsee Lantaun saarella. Lantaulla on paljon muutakin nähtävää ja suosittelen varaamaan Lantaun retkeen kokonaisen päivän. Ensin kannattaa suunnata lautalla Hong Kongin saarelta Lantaun Mui Wohon. Meillä ei siskoni kanssa ollut sen kummemmin aikaa jäädä Mui Wohon, mutta bussia odotellessa kävelimme sataman lähettyvillä, joka oli täynnä pieniä putiikkeja ja ravintoloita. Satamasta on myös muutaman minuutin kävelymatkan päässä uimaranta.

Mui Wo
Mui Wossa on paljon kalastajia
Mui Won uimaranta

Mui Wosta hyppäsimme bussiin ja suunnistimme pitkin mutkaisia vuoristoteitä Tai O:n kalastajakylään, jota kutsutaan Idän Venetsiaksi. Monet kylän taloista on rakennettu paalujen varaan. Talot ovat todella pieniä ja niiden välissä kulkevilla kujilla kulkiessa voi vain ihmetellä, miten niin pienissä ja matalissa taloissa pystyy joku asumaan.

Tai O on paikoin kuin hökkelikylä, eivätkä kylän asukkaat juuri piittaa luonnosta, vaan heittävät huolettomasti jätteitä luontoon. Ei siis ihme, että Lantaun vaaleanpunaisten delfiinien elinympäristö heikkenee koko ajan! Roskatusta luonnosta huolimatta kalastajakylä on mielenkiintoinen vierailukohde ja hyvä esimerkki siitä, miten monenlaisia eri asioita Hong Kongissa on mahdollisuus kokea!

Tai O:n satamassa - kauempana näkyi jopa kerrostaloja
Tai O:n satamaa
Kalastusaluksia
Kalastajakylä
"Minitemppeli". Ehkä näillä on virallinen nimityskin.
Taustalla punainen pagoda
Toisenlainen "minitemppeli"
Ylhäällä rinteessä on hautoja
Kyläläisillä oli tietenkin paljon veneitä
Kylän kapeat tiet
Hökkeleitä hienossa maisemassa
Osassa taloista oli yläkerran parvekkeet
Tai O:ssa ei taida jätehuolto pelata
Paalutalot. Naapurit ovat aika lähellä toisiaan.
Tämä on ehkä kaunein maisema Tai O:ssa!
Nämä hökkelit näyttävät varsin kodikkailta
Idän Venetsia
Tiesitkö, että Lumikki ja seitsemän kääpiötä
asuvat kalastajakylässä?
Katukuvaa. Useimmissa ovissa oli uuden vuoden koristeita.
Maistuisiko kala?
...tai kenties joku muu merenelävä?
Sataman läheisyydessä on monenlaista kauppiasta
Snacksejä

Kalastajakylästä jatkoimme bussilla matkaa Suuren Buddhan luokse. Tämä oli kolmas kerta, kun pääsin ihastelemaan Buddhaa, mutta tällä kertaa aurinko paistoi pahimmoilleen Buddhan selän takaa ja patsaan ihastelu oli hieman hankalaa. Maailma on täynnä valtavia Buddha-patsaita, joista joillain on maailman suurimman makaavan Buddhan titteli ja toisella maailman suurimman seisovan Buddhan titteli. Lantaun Tian Tan Buddha on puolestaan maailman suurin istuva Buddha - tosin ehkä jossain päin maailmaa on vielä isompi.

Suuri Buddha valmistui vuonna 1993 ja patsas on 34 metriä korkea. Buddhan kasvot katsovat kohti pohjoista ja kiinalaisia. Pronssinen patsas vetää puoleensa pyhiinvaeltajia ympäri Aasiaa - ja toisinaan ainakin yhden suomalaisen, joka haluaa nousta 268 porrasta ja palata tervehtimään vanhaa "tuttavaa"!


Buddha ja 268 porrasta
Portaissa ei paljon voinut jäädä seisoskelemaan,
kun ihmisiä virtasi vähän joka suunnasta
Buddha ja amatöörikuvaajan otos, joka ei
tiedä, miten vastavaloon saisi otettua hyvän kuvan
Boddhisattva -patsaat
Po Lin luostari
Kolikoiden heittäminen patsaiden käsiin tuo onnea
Boddhisattvat ovat valaistuneita ihmisiä, jotka ovat jääneet
maan päälle auttamaan muita ihmisiä, jotta hekin
saavuttaisivat valaistumisen
Myös portaita alaspäin riitti menijöitä, eikä maisemia ehtinyt
juuri ihastella enää portaissa

Buddhaa vastapäätä sijaitsee Po Lin eli rakkaan lootuksen luostari. 1900-luvun alussa buddhalaismunkit alkoivat siirtyä Lantaulle, koska saaren eristäytyneisyys viehätti heitä. Luostari rakennettiin 1920-luvulla ja siitä tulikin vakiintunut pyhiinvaelluskohde.

Kahden aiemman vierailuni aikana luostarin suurimpaan rakennukseen eli suureen saliin ei ole ollut pääsyä. Muistaakseni olen kurkkinut oven raosta, kun munkeilla on ollut meneillään hartaustilaisuus. Sekin on mahdollista, että rakennus on ollut toisella kertaa remontissa, sillä sali huokui uutuutta ja tuoreuttaan.

Luostari on yksi hienoimmista ja tunnelmallisemmista buddhalaisuuden paikoista, missä olen vieraillut. Omalaatuista tunnelmaa tuovat valtavat suitsukkeet, joita poltetaan luostarin etupihalla. Suitsukkeita oli tällä kertaa erityisen paljon johtuen kiinalaisesta uudesta vuodesta ja luostarin lukuisista vieraista. Silmiä sai siristellä, ettei kyyneleet valuisi silmistä sankan savun keskellä.

Luostarin kasvisravintolaa mainostetaan ja jopa kehutaan monissa yhteyksissä, esimerkiksi matkaoppaita selatessa. Siskoni ruokaili kasvisravintolassa ja minä tyydyin siemailemaan teetä. Siskolleni ruoka oli pettymys, sillä se oli täysin maustamatonta ja aika mautonta. Minusta oli puolestaan mukava seurata länsimaalaisten ruokailijoiden ilmeitä, kun heidän eteen tuotiin iso kulho keittoa, jossa liemen seassa oli isoja maissintähkäpaloja. Useimmat taisivat pohtia, miten ruokaa tulisi syödä ja jättivät koskematta liemeen.

Portti ennen luostarin pihaa
Suuri sali loistossaan
Salakuvaaja jälleen asialla
Todennäköisesti nämä leijonat tuovat onnea
Pienempi sali
Värikäs luostari kukkineen ja lootus-lyhtyineen
Luostarin pihaa
Ihania kukkia!


Patsas lienee Boddhisattva, kun patsaan juurelle
on tuotu kukkia ja hedelmiä

Suistukkeet tarvivat ison liekin
Suitsukkeiden savu kirveli silmiä
Isoimmille suitsukkeille on omat suitsuketelineet

Buddhan ja luostarin lähellä sijaitsee myös teepuutarha, jossa en ole koskaan vieraillut ja puutarha jäi tälläkin kertaa väliin. Lähdimme siskoni kanssa kävelemään kyltin osoittamaan suuntaan, mutta koska opasteet olivat huonot ja meillä oli vain rajallisesti aikaa, niin emme jatkaneet matkaa kovin pitkään. Sen sijaan näimme matkalla hylättyjä rakennuksia, joista osa oli luonnon valtaamia. En tiedä onko puulla olemassa suomalaista nimitystä, mutta puuta kutsutaan Hong Kongissa nimellä "kiinalainen banyan", ficus microcarpa. Puut ovat siitä erikoisia, että ne kasvattavat juuria oksistaan ja näin kasvavat melkein missä vaan! Matkalla törmäsimme myös lukuisiin alueella vapaana kulkeviin lehmiin.


Luonto vastaan hökkeli
Teepuutarhaa ei löytynyt hylättyjen hökkeleiden keskeltä
Temppelialueella ja myös kauempana saattaa törmätä
vapaana kulkeviin lehmiin
Näkemiin Buddha! Ensi kertaan!

Buddhan ja luostarin lähellä on NGongPing kylä, jossa on paljon matkamuistomyymälöitä ja ravintoloita. Sieltä liikennöi myös köysirata takaisin mantereen puolelle, josta on komeat näkymät Lantaun ylle. Köysirataan oli kuitenkin monen sadan metrin jono, joten päätimme suosiolla hypätä bussiin ja kiirehtiä Tsim Sha Tsuille katsomaan ilotulitusta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti