sunnuntai 27. syyskuuta 2015

PLITVICEJÄRVIEN KANSALLISPUISTO

Olimme suunnitelleet suuntaavamme roadtripillä Kroatiaan ja satuin kertomaan reissusuunnitelmista tuttavalleni, joka mainitsi kaikissa matkailulehdissä olevan juttua hienosta kansallispuistosta. En ollut koskaan kuullutkaan Plitvicejärvien kansallispuistosta, mutta pikaisen googlaamisen johdosta matkasuunnitelmasta pudotettiin Kroatian pääkaupunki Zagreb pois ja sen sijaan päätimme jatkaa Zagrebista etelään kohti Plitvize Jezeraa.

Plitvicejärvien kansallispuisto oli ehdottomasti vierailemisen arvoinen. Puisto on kuulunut Unescon maailman kulttuuriperintöluetteloon vuodesta 1979 alkaen. Puisto koki kovia 1990-luvun serbimiehityksen aikana, nyt se on taas täydessä toiminnassa, ja sinne olivat löytäneet tiensä monet muutkin.

Ajattelimme, että syyskuun puoliväli ei ole enää turistisesonkia ja saisimme liikkua väljemmin Etelä-Euroopassa. Olimme niin väärässä! Saavuimme puistoon iltapäivästä, jolloin monet turistibussit ajoivat puistoalueelta jo pois, mutta silti puistossa oli turisteja tungokseen asti. Itse puisto oli uskomattoman kaunis, mutta tunnelmaa latisti joka suunnasta tungeksivat ihmiset.






Puistossa vierailua kannattaa suunnitella etukäteen. Meillä ei ollut etukäteen tietoa puistoalueesta ja miten siellä kannattaisi kulkea. Pääsylippuun kuuluu yhdensuuntainen laivamatka ja junaa voi käyttää niin paljon kuin haluaa. Me menimme alussa laivalla ison järven toiselle rannalle ja sieltä jatkoimme patikoiden isolle vesiputoukselle. Matka kesti vajaan tunnin ja sen aikana sai ihastella puiston komeita maisemia. Mitä tulee itse vesiputoukseen, niin olen nähnyt isompia ja hienompia vesiputouksia, mutta aiemmin matka vesiputoukselle ei ole ollut yhtä antoisa, kuin Plitvicessä. Pitkospuilla oli helppo kulkea ja samalla sai ihastella lukuisia pienempiä vesiputouksia ja katsella kirkkaassa vedessä uivia kaloja.




















Plitviceen kannattaa varata reilusti aikaa, jos haluaa tutustua puiston jokaiseen kolkkaan. Meidän aikatauluun sopi hyvin yksi iltapäivä ja tuntui, että saimme samalla tarpeeksi ihmispaljoudesta. Satuimme tosin kiertämään suosituimman lenkin, jonka yleensä kaikki turistit kiertävät eli puistosta löytynee myös polkuja, joilla tuhannet ihmiset eivät tule vastaan.

Plitvice kannattaa lisätä reissusuunnitelmaan, jos on Kroatiaan suuntaamassa. Plitvicen alue on täynnä leirintäalueita ja hotelleja, joista osa on ihan puiston kupeessa. Puistossa patikoiminen ei vaadi hyviä kenkiä kummempia varusteita. Puistossa on lukuisia myymälöitä ja kioskeja, joista saa täydennettyä juoma- ja eväsvarastoa tarvittaessa. Meillä ei ollut etukäteen leirintäaluetta varattuna, vaan ajoimme puiston lähellä olevaan Camp Beariin, josta meille löytyi sopiva paikka yhdeksi yöksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti