Pääsiäinen oli siinä mielessä huono ajankohta matkustaa Tšernobyliin, että lukuisilla muillakin turisteilla oli samat aikeet. Jouduimme odottamaan melkoisen tovin raja-asemalla passintarkastuksessa, että pääsimme jatkamaan matkaa Tšernobylin suljetulle alueelle.
Tšernobylin ydinvoimalaonnettomuus tapahtui 26. huhtikuuta 1986. Asukkaat evakuoitiin seuraavana päivänä. Kodit jäivät tyhjilleen kaikki tavarat paikallaan ja jääkaapit täynnä. Nykyisin talot ovat tyhjiä, ikkunat on rikottu ja lattiat ovat monin paikoin lahonneet.
Vierailimme ensin Zalissyan kylässä. Pääsimme kylässä käymään useissa rakennuksissa sisällä. Meitä varoiteltiin koskemasta mihinkään, ettei meihin tartu säteilyä. Muutenkin alueelle pitää varustautua pitkissä housuissa ja pitkähihaisessa paidassa tai takissa. Sääntöjä ja ohjeita oli lukuisia, enkä edes jaksanut lukea niitä tarkkaan. Turhaa vouhotusta, jos saan sanoa. Muutamalla retkiseuralaisella oli muodikkaasti nilkat paljaana, ja opas kyseli, eikö heillä ole pidempiä sukkia. Kun ei ollut, niin asia ei vaikuttanut sen kummemmin mihinkään.
Retkellä häiritsi se, etteivät aavekylät olleet enää alkuperäisessä kunnossa, vaan tuntui, että meidän vierailemat talot oli sopivasti "sisustettu" vierailua varten. Miten yhdessä mökissä sattuikin olemaan kaksi sänkyä ja Jeesuksen kuva seinällä, kun muut talot ammottivat tyhjyyttään? Sen sijaan luontoa sai ihailla ja sitä, miten luonto on ottanut vallan ihmisten lähdettyä. Luonto alkoi palata ennalleen vuosi onnettomuuden jälkeen. Tšernobylin luonto on nykyään monimuotoista ja alueella asuu enemmän villieläimiä kuin ennen, sillä alueella ei metsästetä, eikä kalasteta.
Retkemme jatkui Tšernobylin kylään, missä vierailimme turhanpäiväisessä museossa. Ryhmämatkoissa harmittaa aina se, ettei itse voi valita kohteita tai sitä, kuinka kauan niissä käytetään aikaa. Silloin kun itse haluaisit pysähtyä tutkimaan paikkoja ja ottamaan kuvia, muu ryhmä jatkaa jo matkaa. Silloin taas, kun itse haluaisit jo edetä, niin opas jatkaa selostustaan.
Pysähdyimme ottamaan kuvia matkalla ydinvoimalalle. Ensimmäinen pysähdys oli palomiesten muistomerkillä, joita pidetään maailman pelastajina. Jos he eivät olisi saaneet tuhoutuneen reaktorin tulipaloa sammutettua, niin kolme muutakin reaktoria olisivat voineet räjähtää ja tuho olisi levinnyt laajalle Euroopassa.
Pysähdyimme myös kuvaamaan koneistoa, jota hyödynnettiin onnettomuuden jälkeen alueen siivouksessa. Tässä vaiheessa säteilymittarin lukema nousi hieman, mutta ei mitenkään merkittävästi.
Seuraava pysähdyksemme "venäläisen tikan" eli Dugan luokse. Eriskummallinen rakennelma on neuvostoliittolainen tutkajärjestelmä, jonka tarkoituksena oli varoittaa ohjusiskuista. Nimensä tutka sai siitä, että se aiheutti nakuttavan radiohäiriön, joka muistutti tikkaa. Eurooppalaiset saivat varmuuden tutkan olemassaoloon vasta Neuvostoliiton kaatumisen jälkeen.
Samassa kylässä tutkan kanssa oli myös muun muassa armeijan asuntola, elokuvateatteri, liikuntasali, leikkikenttä ja useampi asuinkerrostalo. Vielä tässä vaiheessa retkeä pääsimme vierailemaan sisällä rakennuksissa.
Retkemme jatkui kohti Tšernobylin ydinvoimalaa. Toivoin, että olisin saanut otettua jäähdytystorneista kuvia, mutta ajoimme niiden ohi pysähtymättä ja pidimme ydinvoimalan kanttiinin pihassa lounastauon. Emme syöneet kanttiinissa, koska siellä oli oppaan mukaan ala-arvoista ruokaa. Sen sijaan saimme retkieväät, jotka meidän piti syödä ahtaasti autossa, koska ulkona syöminen ja juominen oli kiellettyä, sillä syömisen ja juomisen myötä ulkoa voisi saada säteilyhiukkasia elimistöön. Tupakointi oli kuitenkin sallittua tupakkapaikoilla. Hmm.
Lounastauon jälkeen ajoimme neljännen eli tuhoutuneen reaktorin luokse. Reaktorin ympärille on rakennettu uusi suojakuori, kun vanha ei kestänyt. Uusi suojakuori valmistui vuonna 2016 ja sen on arvioitu kestävän 100 vuotta.
Ydinonnettomuuden jälkeen Tšernobylissä jatkettiin sähköntuottoa. Vasta vuonna 2000 viimeinenkin reaktori suljettiin. Ydinvoimalassa on edelleen työntekijöitä valvomassa, ettei lisäonnettomuuksia tapahdu.
Pripjatissa on kiellettyä mennä sisälle rakennuksiin. Tämä kielto astui voimaan muutama vuosi sitten, kun huomattiin, että rakennukset ovat sortumisvaaran alla.
Pripjatissa säteilymittari näytti parissa kohdassa tavanomaista korkeampia lukemia. Itseä tämä matkaoppaiden temppu ärsytti, sillä ei ollut uskottavaa, että parissa kohtaa maassa lukemat nousevat huomattavasti, mutta puolen metrin päässä juuri tietystä kohdasta säteilyä ei ollut normaalia enempää. Mikä lie säteilyä aiheuttava levy oli haudattu maahan kuivien lehtien ja ohuen multakerroksen alla. Minulle ei kuitenkaan retken aikana auennut, miten tulkita mittarin lukemia. Joka tapauksessa päivän vierailusta Tšernobylin alueella ei ole terveyshaittoja.
Retkemme päätyi Pripjatin huvipuistoon. Vappu oli merkittävä juhlapäivä Neuvostoliitossa ja vappuna ensimmäisen kerran aukeavaa huvipuistoa odotettiin kovasti. Huvipuisto olikin retken karmivin paikka - huvipuistosta tulee mieleen ilo ja nauravat lapset. Aavemainen huvipuisto oli kuin suoraan kauhuelokuvasta.
Pripjatin kaupungin elämä jäi lyhyeksi. Siellä ehdittiin asua vain 16 vuotta ennen asukkaiden evakuoimista. Kaupungin monumentilla oli pääsiäisenä muutamia kukkakimppuja ja kukkaseppeleitä vuosipäivän lähestyessä. Tänään 26.4.2019 blogia kirjoittaessani kukkia on monumentilla varmasti paljon enemmän onnettomuuden 33-vuotispäivänä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti