Reissunaisen selfie |
Bussilaiturilla luki, että bussi menee keskustaan, mutta päätepysäkin nimi oli Luxembourg. Olin hetken hämillään, että päädynköhän Luxembourgin kaupunkiin, jos hyppään bussiin. Karttaa tutkiessa kuitenkin selvisi, että Luxembourg on Brysselin kaupunginosa. Ilokseni huomasin, etten ollut ainoa suomalainen tollo liikenteessä. Joku pariskunta tarkisti bussikuskilta useaan otteeseen, että pääseväthän he varmasti bussilla Brysselin keskustaan, vaikka bussissa lukee Luxembourg. Todennäköisesti bussikuski ei edes ymmärtänyt, mikä on ongelmana!
Pääsin lopulta keskustaan, mutta turhan kauas hotellilta ja jouduin vielä metsästämään taksin, koska en halunnut lähempänä puolta yötä kävellä tuntemattoman kaupungin pimeillä kaduilla. Taksikaan ei onnistunut viemään minua perille asti, koska joulumarkkinat olivat sulkeneet useita katuja hotellini lähistöltä, mutta onneksi loppumatka jalan sujui hyvin ja olihan minulla matkakumppanina kätevä Maps.me puhelinsovellus, johon on hyvä turvautua ollessaan eksyksissä.
Jotkut paljon matkustavat halveksivat turistialueita ja monissa matkablogeissa kehotettiin hankkimaan majapaikka mahdollisimman kaukaa turistialueelta. Olin kuitenkin äärimmäisen tyytyväinen mukavaan huoneeseeni keskellä kaupungin hälinää ja joulumarkkinoita. Saint Nicolas oli oiva majapaikka ja sieltä oli lyhyt matka kaikkialle, minne menin.
Ensimmäinen nähtävyyteni oli Manneken Pis eli pissaava poika, josta on tullut Brysselin symboli |
Pissaavan pojan ympärillä riitti kuhinaa |
Pissaavaan poikaan oli helppo törmätä vähän joka paikassa |
Tykkäsin Brysselistä siitä, että pääsin kävellen kaikkialle. Kaupunki oli ihan viihtyisä harmaina päivinäkin, mutta loistoonsa kaupunki pääsi vasta illalla.
Suomessa on tavanomaista, että joululaulut raikaavat kaduilla ja ostoskeskuksissa marraskuusta alkaen. Koska en ole joululaulujen suuri ystävä, niin oli positiivista, että joulumarkkinoilla soi perinteisten joululaulujen sijaan radiorokki. Todennäköisesti musiikkigenren valinta vaikuttaa myös siihen, että ihmiset viihtyvät pidempään markkinoilla ja oluthanat virtaavat.
Tein Brysselistä päivämatkan Bruggeen. Tunnin junamatka meni sutjakkaasti, mutta en ollut ainoa, joka oli päättänyt lähteä lauantaipäivänä Bruggeen. Siinä missä Brysselissä oli päiväsaikaan melko rauhallista, niin Bryggessä oli valtava tungos, mikä latisti tunnelmaa. Brugge oli viehättävä keskiaikainen kaupunki, mutta vierailuni jäi jotenkin vaisuksi. Bruggen joulumarkkinat jäivät Brysselin varjoon ja kylmä pakkaspäivä tungoksessa ei ollut onnistunut valinta. Veikkaan Bruggen kukoistavan enemmän keväällä tai kesällä, jolloin torille voisi pysähtyä rauhassa nauttimaan olutta ja ihmettelemään kaupungin menoa.
Yksi Bruggen suosituimmista nähtävyyksistä on Pyhän veren kirkko (kirjoittajan vapaa suomennos). Kirkossa sijaitsee pyhäinjäännös, jonka uskotaan olevan Jeesuksen verta. Pitkä jono ihmisiä odotti pääsyään pyhäinjäännökselle, jonne pääsi yksi ihminen kerrallaan. Ihmiset tekivät ristinmerkkejä ja rukoilivat, ja ajattelin ensin, etten voi vääräuskoisena mennä katsomaan pyhäinjäännöstä. Uteliaisuus kuitenkin voitti ja astuin jonon hännille ja pääsin ihmettelemään pyhäinjäännöstä.
Itselle jäi vierailusta sellainen olo, että Parlamentariumissa haluttiin korostaa jokaisen euroopan unionin asukkaan oleva tärkeä ja että parlamentissa tehdään töitä meidän kaikkien eteen. Oli miten oli, niin vierailu kannatti.
Reissu oli oikein onnistunut ja tein juuri sitä, mitä olin alunperin suunnitellutkin - otin rennosti. Oli mukava joulun alla, kun oli hetki, jolloin ei ollut kiire minnekään, mutta sai kuitenkin nähdä ja kokea uusia asioita. Niin ja löysin joulufiiliksen!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti