sunnuntai 22. toukokuuta 2016

TAIDETTA JA SUOMALAISTA DESIGNIA SAINT LOUISISSA

Chicagosta ajoimme St. Lousiin, joka on Route 66 varrella Chicagon ja Los Angelesin välissä suurin kaupunki. Kaupunki sijaitsee Missisippin rannalla Missourin osavaltiossa. Menomatkalla satoi kaatamalla vettä, joten jäimme illaksi hotellille laitakaupungille ja ajelimme kaupungin keskustaan seuraavana aamuna, jolloin myös sää suosi kaupunkikierrostamme. Satuimme parkkeeraamaan auton Citygardenin läheisyyteen ja kävimme aluksi kiertämässä puutarhan veistokset. Kaupunkipuutarha oli oikein viihtyisä paikka - harmi, ettei tämmöisiä paikkoja löydy Suomesta!









Puutarhasta lähdimme kohti päänähtävyyttä eli kaarta. The Gateway Arch on suomalaisen arkkitehdin Eero Saarisen suunnittelema monumentti Missisippin rannalla, Jefferson Memorial puistossa. Vuonna 1948 kaupungissa järjestettiin arkkitehtikilpailu muistomerkin suunnittelemisesta puistoon. Saarinen voitti kilpailun 192 metriä korkealla teräskaarella. Saarinen ei itse ehtinyt nähdä komeaa luomustaan, sillä hän kuoli muutama vuosi ennen kaaren valmistumista vuonna 1965.

Kaaren keskellä on näköalapaikka, jonne mentiin kuljetusvaunulla. Vaunuja oli yhteensä kahdeksan ja jokaisessa pikkuruisessa vaunussa oli viidelle hengelle paikka. Näköalatasanteelta oli toiselta puolelta näkymä kaupunkiin ja toiselta Missisippi -joelle. The Arch oli ehdottomasti persoonallisin näköalatorni, missä olen koskaan vieraillut.











The Archin jälkeen emme jääneet sen kummemmin tutustumaan Saint Louisiin, vaan suuntasimme keskustan ulkopuolelle Laumeierin veistospuistoon. Veistospuisto sijaitsi valtavan suurella alueella ja sen ympärillä kulki lenkkipolkuja metsän keskellä, missä paikalliset kuntoilivat. Puisto oli ihan hauska paikka, vaikka sen veistokset eivät olleetkaan mitenkään erityisiä.







Saint Louisista jäi hyvä mieli. Saimme nauttia taiteesta ja suomalaisesta designista ennen matkan jatkamista kohti Springfieldiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti