lauantai 15. marraskuuta 2014

TINGATINGA

Olen ihastunut Tansaniassa ollessa paikalliseen tingatinga -maalaustaiteeseen (voidaan myös kirjoittaa tinga-tinga tai tinga tinga), mikä on lähinnä turisteille suunnattu naiivistinen tyylisuuntaus. Tingatinga -taide sai alkunsa 60-luvulla Dar es Salaamissa, kun Edward Tingatinga alkoi maalaamaan. Myöhemmin maalaustyyliä alettiin opettamaan muillekin ja tyyli on levinnyt myös Tansanian naapurimaihin.

Taidemyymälöitä löytyy ympäri Moshin kaupunkia, mutta olen tykännyt Vinjagon taidealueesta, missä lukuisat paikalliset taiteilijat myyvät mm. koruja, maalauksia ja veistoksia. Olen ostanut muutaman pienen tuliaisen Vinjagosta, mutta itselle en ole lukuisista kivoista tingatinga -maalauksista huolimatta ostanut mitään, sillä ne eivät sovi kodimme tyyliin ja muutenkin seinät ovat täynnä tauluja jo ennestään.

Vinjagon taiteilijamökit
Taiteilijoilla on kova kilpailu keskenään Tansaniassa
Maasait ja eläimet esiintyvät lukuisissa maalauksissa
Tykästyin tähän työhön kaikista eniten
Maalausten taso vaihtelee melkoisesti
Vinjagossa oli myös veistoksia

Moshissa on mahdollisuus kokeilla itse tingatinga -maalaamista ja ajattelin kokeilla omia maalaustaitoja lähtemällä Herra Kimambon liikkeeseen maalaamaan. En löytänyt liikkeestä itseä kiinnostavaa mallia, joten etsin netistä mallin ja vein sen Herra Kimambolle. Kimambo oli maalannut pohjan valmiiksi ennen maalaamaan tuloa ja myöhemmin hän maalasi tauluun ääriviivat ja itselle jäi tehtäväksi lähinnä värittäminen.

Herra Kimambo on aloittanut taiteilijan uransa vuonna 1980 käymällä tingatinga -koulun Dar es Salaamissa, missä hän myös työskenteli aluksi. Myöhemmin hän taiteili 15 vuotta Arushassa, jonka jälkeen hän päätyi takaisin kotikaupunkiinsa Moshiin. Hänen luonaan käy kerran pari viikossa turisteja maalaamassa oman tingatinga -työn.

Maalaaminen oli yllättävän vaikeaa. En osannut annostella maalia oikein ja aina kun totuin käyttämään yhtä sivellintä, niin Kimambo antoi minulle uuden siveltimen uutta väriä varten. Lopputuloksena syntyi maalaus, josta on helppo erottaa mikä osa työstä on Kimambon ja mikä minun käsialaa! Tosin onhan Kimambolla yli 30 vuoden kokemus maalaamisesta minun muutaman tunnin sijaan. Vaikka en ollutkaan omiin taiteilijanlahjoihin tyytyväinen, niin maalaaminen oli silti mukavaa ja oli kiva tutustua tingatingan saloihin.

Maalauskamuni Laura maalasi leopardin
Mitähän tästä tulee?
Herra Kimambo kärsivällisesti neuvoi,
mitä seuraavaksi pitää tehdä
Lopputulos ei ole häävi,
mutta siinäpä se impala eli antilooppi nyt törröttää

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti