sunnuntai 20. huhtikuuta 2014

NEW YORK, NEW YORK!

Toisinaan joidenkin haaveiden toteutuminen ottaa aikansa. New York on ollut pitkäaikainen haaveeni, mutta jostain syystä pääsin vasta nyt New Yorkiin matkalle. Vierailin New Yorkissa kahdeksan vuotta sitten vajaan vuorokauden ajan työmatkan yhteydessä. Olin innoissani, että pääsisin edes vähän näkemään ja kokemaan New Yorkia, mutta reissu koitui pettymykseksi. Oli maalis-huhtikuun vaihde ja satoi kaatamalla. Lopulta vesisade muuttui räntäsateeksi. Nähtävyyksien katselu ei ollut hääviä kurjassa säässä.

New Yorkin matka mietitytti etukäteen. Mitä jos kauan odotettu New York onkin pettymys? Nyt on ensimmäinen viikko takana ja olen rakastunut New Yorkiin. Tuntuu, kuin olisin ollut täällä usein ennenkin. Olemme majoittuneet Theather Districtille, Times Squaren naapuriin. Hotellimme sijainti on erinomainen ja pääsemme jalan melkein minne vain. New Yorkissa on kotoisaa, rentoa ja viihtyisää. Ihmisiä on paljon, mutta kuitenkin aika vähän verrattuna siihen, mihin Pekingin vuosina totuimme.

Times Square
Broadway kulkee Times Squaren halki

Kahdeksan vuotta sitten ehdin vierailla kahdessa kohteessa. Empire State Buildingissä ja Ground Zerolla. Empire State Building valmistui vuonna 1931 ja oli aikanaan maailman korkein rakennus. Kaksi vuotta pilvenpiirtäjän valmistumisen jälkeen valmistui King Kong elokuva, jonka lopussa King Kong kamppailee lentokoneita vastaan pilvenpiirtäjän huipulla.

Aiemmalla vierailullani näkyvyys Empire State Buildingin 86. kerroksesta oli sateen takia nolla, mutta tällä kertaa pääsin vihdoin ihastelemaan maisemia oikein kunnolla.






Menimme Markuksen kanssa Empire State Buildingiin juuri oikeaan aikaan. Ehdimme nähdä kaupungin päivänvalossa, hämärän laskeutuessa sekä pimeällä. Oli mukava seurata valojen syttymistä kaupunkiin ja ihastella muuttuvaa maisemaa.






New York City näytti oikein komealta pimeän laskeutuessa kaupungin ylle!




Kahdeksan vuotta sitten vierailin Ground Zerolla, World Trade Centerin raunioilla. Silloin paikka oli aidattu ja aidat olivat täynnä 9/11 uhrien omaisten jättämiä muistomerkkejä. Nyt alueella on 9/11 Memorial, muistomerkki. Muistomerkillä vierailu edellyttää vierailijapassin hankintaa, joka lunastetaan tietylle ajankohdalle. Passin mainostetaan olevan ilmainen, mutta kuitenkin sen hankita vaatii luottokorttia ja kahden taalan maksua.

Emme ole viikon aikana jonottaneet mihinkään muuhun kohteeseen yhtä pitkään kuin 9/11 muistomerkille. Jono oli mielettömän pitkä ja turvatarkastus oli samanlainen kuin lentokentillä. Vaikka new yorkilaiset väittävätkin, että 9/11 on tehnyt heistä vahvempia ja voittomattomia, niin turvatarkastuksesta tuli sellainen olo, että kaupungissa elää edelleen pelko terrorismista.





9/11 muistomerkki oli vaikuttava, mutta toisaalta ympärillä oleva miljöö tuntui omituiselta pilvenpiirtäjineen. Alueella on kaksi valtavaa suihkulähdettä, jotka on rakennettu World Trade Centerin tornien paikalle ja suihkulähteiden reunoilla on kaikkien niiden henkilöiden nimet, jotka menehtyivät terrori-iskussa.


Tähän matkaan on onneksi mahtunut paljon muutakin kuin Empire State Building ja World Trade Centerin rauniot. Seitsemän päivän New York passi on ollut kovassa käytössä ja New York on haastanut Lontoon suosikkikaupunkieni listalla. Lisää kuvia ja tunnelmia ihastuttavasta kaupungista on tulossa myöhemmin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti