torstai 9. lokakuuta 2014

KATULAPSIKESKUS MSAMARIA

Pääsin vierailemaan yhdessä Moshin katulapsikeskuksista Msamariassa. Msamariaan mahtuu noin 60 asukasta ja tulijoita olisi välillä enemmänkin, mihin puitteet riittävät. Useimmat lapsista löytyvät kodittomina Moshin bussiasemalta ja heidän kodittomuuden taustalla on monenlaisia syitä. Lapsen vanhemmat ovat saattaneet kuolla tai vanhemmilla ei ole varaa ruokkia lasta, ja lapsi on lähtenyt etsimään töitä itselleen. Msamarian pyrkimyksenä on ensisijaisesti yhdistää lapset vanhempiensa tai muiden sukulaisien kanssa, mutta se ei aina onnistu. Siinä tapauksessa lapset voivat asua Msamariassa pidempiäkin aikoja.

Msamarian visio
Katulapsikeskuksen piha. Vasemmanpuolimmaiset
rakennukset ovat makuuhuoneita varten ja pieni vihreä
rakennus oikealla on keskuksen keittiö.
Tervetuloa taidehuoneeseen!
Vapaaehtoistyöntekijät ovat maalanneet
katulapsikeskuksen seiniä.
Taidehuoneessa oli hienot seinät, mutta vaikutti
siltä, että huonetta käytetään nykyisin varastona.

Msamarian lapset ovat iältään 5-16-vuotiaita ja suurin osa heistä on poikia. Lapset ovat kokeneet kaduilla kovia. Monet lapsista ovat tehneet taskuvarkauksia, haistelleet liimaa ja käyttäneet marihuanaa. Katulapsikeskuksessa heistä välitetään ja huolehditaan, mutta lapsilla on silti kovat säännöt. Lapset heräävät joka aamu viiden aikaan ja aamu alkaa rukouksella. Ennen koulupäivää heillä on tietyt rutiinit, kuten myös koulupäivän jälkeen. Lapsien tulee esimerkiksi itse huolehtia pyykeistään. Joka ilta lapset saavat katsoa tunnin ajan telkkaria. Jos lapsi laiminlyö tehtäviään tai tekee jotain muuta sääntöjen vastaista, niin häntä rankaistaan esimerkiksi sillä, ettei lapsi saa katsoa telkkaria.

Tv-huoneessa oli aikaisemmin pöytiä ja penkit, mutta
niitä tarvitaan enemmän ulkona ruokailutilassa.
Ruokailutilassa on pöytiä ja penkkejä osalle katulapsikeskuksen
asukkaista, mutta on mahdotonta saada liki 60 lasta mahtumaan
pöytien ympärille kerralla. Keskuksen johtaja toivookin tällä
hetkellä eniten, että he saisivat lisää pöytiä ja penkkejä keskukseen.

Lapsien asuinolot olivat hyvin alkeelliset, mutta paremmat kuitenkin kuin ei mitään. Yhdessä makuuhuoneessa oli jopa 16 sänkyä ja ne oli ihan vieri vieressä toisiaan. Yhdessä huoneessa oli leikkihuone, toisessa opetushuone.

Leikkihuone
Leikkihuone
Pikkuruinen opetushuone
Yksi poikien makuuhuoneista
Tässä poikien makuuhuoneessa oli 16 petiä ja sängyt olivat
ihan kiinni toisissaan.

Valtio ei tue katulapsikeskuksen toimintaa, vaan Msamaria toimii lahjoitusten turvin. Lahjoitukset eivät aina tahdo riittää kaikkiin kuluihin ja Msamarian johtaja toivookin, että he saisivat lisää lahjoituksia ja myös vapaaehtoistyöntekijöitä tulisi heille useammin. Parasta aikaa Msamariassa oli kaksi amerikkalaista nuorta miestä vapaaehtoistyöntekijänä ja he pelasivat poikien kanssa pihalla jalkapalloa.

Yksi tytöistä oli vasta tullut koulusta, eikä ollut
ehtinyt vaihtaa vielä koulupukuaan.
Keskuksen pesutilat. Jokaisen lapsen on käytävä
iltaisin suihkussa.
Keskuksen nuorin asukas 5-vuotias poika leikkii
käytetyillä pattereilla ja pullonkorkeilla.
Tämä poika pyykkäsi ja vei paidan narulle kuivumaan.
Sen jälkeen hän halusi pyytämättä iloisesti poseerata. 
Melkein kaikki lapset pelasivat jalkapalloa.

Nuorimmat lapsista opiskelevat Msamariassa ja vanhemmat lapset käyvät koulua. Tansaniassa edes peruskoulu ei ole ilmainen ja Msamaria pyrkiikin rahoittamaan lasten ja nuorten koulutuksen. Lapsille ja nuorille asetetaan kovat ehdot koulunkäynnille. Heidän koulutusta ei tueta, elleivät he menesty opinnoissaan ja myös suorita päivittäin kaikkia heille kuuluvia tehtäviä. Lapset kilpailevat keskenään menestyksestä, mutta kilpailu myös motivoi heitä tekemään parhaansa opintojen suhteen.

Tv-huoneen seinämaalaus

Mietin Raun päiväkodissa ja nyt myös Msamariassa, että suomalaisten lastenkin pitäisi tulla viikoksi Tansaniaan ja nähdä, miten täällä monet lapset joutuvat elämään. Kuinka moni suomalainen lapsi leikkisi tyytyväisenä pattereilla ja pullonkorkeilla tai poseeraisi iloisesti valokuvaajalle pestyään ensin käsin vaatteensa?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti