tiistai 7. lokakuuta 2014

RAUN PÄIVÄKOTI

Alan hiljalleen tottua siihen, ettei Tansaniassa mene mitkään asiat niinkuin kotona. Minun oli tarkoitus aloittaa maanantaina opetusharjoitteluni, mutta kuulin edeltävänä iltana, että minulla onkin vapaapäivä. Sunnuntaina oli ollut joku muslimien juhla, jota osa muslimeista juhli maanantaina ja oppilaitos oli suljettu. Sattumalta sunnuntai-iltana Moshiin saapui suomalaisista lukion ja ammattikoulun opettajista koostuva ryhmä, jotka olivat menossa maanantaiaamuna tutustumaan Raun päiväkotiin. Päätin liittyä heidän seuraan lahjoitusvaatekasssin kera.

Päiväkoti sijaitsee erittäin köyhällä Raun alueella. Päiväkoti on tarkoitettu 3-6-vuotiaille HIV-lapsille, joita päiväkodissa on n. 30. Tansanian valtio tarjoaa HIV:tä sairastaville lääkityksen, mutta lääke ei juuri tehoa, jos sen saaja kärsii aliravitsemuksesta. Raun päiväkoti tarjoaakin lapsille turvallisen hoitoympäristön lisäksi kaksi ateriaa päivässä. Monelle lapselle ne ovat päivän ainoat ateriat.

Oppitunti oli käynnissä, kun vieraat saapuivat päiväkotiin
Isommat lapset odottavat, mitä seuraavaksi tapahtuu
Nuorimmat lapset ovat 3-vuotiaita
Puurohetki

Päiväkoti on perustettu yksityisten lahjoitusten turvin ja alussa toiminta oli taloudellisesti epävakaata. Sama Aurinko ry ryhtyi tukemaan Raun päiväkodin toimintaa ja toistaiseksi päiväkodin toiminta on turvattu. Päiväkoti työllistää neljä HIV-positiivista naista; lastentarhanopettajan, lastenhoitajan ja kaksi keittäjää.

Taidenäyttely
Numerot swahiliksi ja englanniksi
Kirjaimia ja ruumiinosia
Raun päiväkodin lapset

Vanhemmat tai ikävä kyllä usein yksinhuoltajaäidit tuovat lapset päiväkotiin aamuisin kahdeksan aikaan ja lapsilla on aluksi ohjelmassa opetusta ja kymmenen maissa he saavat aamupuuron. Pienimmät lapset leikkivät sillä aikaa, kun isommat lapset opettelevat kirjaimia, numeroita, swahilia ja englantia. Kaikki lapset nukkuvat puolen päivän aikaan päiväunet ja yhden maissa heille tarjoillaan lounas. Päiväkodin päivä loppuu kahden kolmen maissa iltapäivällä.

Välitunnilla voi vaikka hyppiä hyppynarulla
Päiväkoti

Päiväkodin lapset olivat oikein herttaisia ja oli mukava vierailla päiväkodissa yhdessä opettajien kanssa. Meillä oli yhteensä paljon lahjoituksia ja jokainen lapsi sai valita itselleen kaksi lelua. Lisäksi jokainen lapsi sai tikkarin ja vaatteita. Oli hienoa nähdä, että lahjoitukset menevät oikeasti käyttöön. Raun päiväkoti pitää huolen, etteivät vanhemmat myy lasten saamia vaatteita eteenpäin. Jos lapsi on puettu viikon ajan yksiin ja samoihin vaatteisiin, niin silloin herää epäilys, että vaatteet ovat saattaneet joutua vääriin käsiin.

Lahjoituksia kertyi melkoinen määrä
Valinnan vaikeus
Ottaisikohan prinsessan vai eläimen?
Tikkareitakin oli tarjolla
Jokaiselle lapselle etsittiin sopiva vaatekappale
Lahjoitukset nimettiin ja pakattiin valmiiksi kotiin vietäviksi

Reikäisiin sukkiin pukeutuneet lapset olivat hämillään, kun he saivat valita jopa kaksi lelua itselleen. Moni olisi tyytynyt yhteenkin, mutta heitä neuvottiin ottamaan toinenkin. Näin ei taitaisi käydä Suomessa?

Bye bye!

1 kommentti:

  1. Kiitos Paula tämänkin jakamisesta. Illan ongelmat oman lähes kolmevuotiaan kanssa tuntuvat mitättömiltä.

    - T

    VastaaPoista