torstai 2. tammikuuta 2014

PÄIVÄ VERSAILLESISSA

Versaillesin päiväreissu vaatii ehdottomasti oman blogimerkinnän. Matkustimme siskoni kanssa Pariisista junalla Versaillesiin ja ostimme liput palatsiin paikan päältä juna-aseman lähellä sijaitsevasta lipputoimistosta. Toimistoon oli melkoinen jono eli ajansäästämiseksi lippu olisi kannattanut hankkia etukäteen. Joka tapauksessa lipputiskin myyjätär osasi neuvoa meidät menemään ensin puutarhakierrokselle ja vasta myöhemmin palatsiin, sillä palatsissa olisi juuri sillä hetkellä ruuhkaa. Ja niinhän siellä olikin. Sadan metrin jono kiemurteli palatsin etupihalla ja kun menimme palatsiin muutama tunti myöhemmin, niin säästyimme jonottamiselta lähes kokonaan.

Palatsialueen muurien sisällä

Versaillesin puisto tai arkikielellä puutarha pitää sisällään lukuisia puutarhoja ja rakennuksia, jotka puolestaan koostuvat vesialtaista ja suihkulähteistä, näyttävistä pensaista ja patsaista. Puutarhoja kierrellessä saisi helposti kulumaan päivän tai jopa kaksikin, mutta meidän oli pakko karsia paikkoja, että ehtisimme kiertää myös palatsin. Lisäksi satuimme Versaillesiin reissumme helteisimpänä päivänä, joten tuskin olisimme jaksaneet muutenkaan kiertää auringonpaahteessa kokonaista n. 1000 hehtaarin aluetta! Varjoisat paikat olivat puutarhassa hakusessa.

Yksi lukuisista patsaista ornamenttialtaan reunalla
Ornamenttijärvi
Pyramidi ornamenttijärvi
Kävelytie palatsista puutarhaan
Puutarhassa oli monia pitkiä suoria polkuja
Apollo ornamenttijärvi
Ihana varjoinen alue puutarhojen välissä
Pylväikkö

Odotin, että Versaillesin puutarha olisi täynnä kukkaloistoa, mutta puutarhat olivat lähinnä vihreitä huoliteltuja nurmi- ja pensasalueita. Löytyihän niitä kukkia kuitenkin eteläisestä puutarhasta. Graafinen kasvihuonealue oli kuitenkin omasta mielestäni puutarhan hienoin ja näyttävin alue.

Eteläinen puutarha ja sivurakennus
Kasvihuone
Puutarhasta siirrymme takaisin palatsin etupihalle, mistä pääsimme aloittamaan palatsikierroksen. Ranskan kuninkaalliset rakensivat ensimmäisen rakennuksen Versaillesiin 1600-luvun alkupuolella. Saman vuosisadan aikana palatsialueelle rakennettiin lukuisia lisärakennuksia. Palatsi on yksi Euroopan suurimmista ja varmasti myös hienoimmista. Versaillesin palatsi sekä puutarha kuuluvat Unescon maailmanperintölistaan.

Palatsin etupiha ja sisäänkäynti

Palatsissa riitti katseltavaa katosta lattiaan. Yksityiskohtien määrä oli melkoinen, eikä kaikkea ollut mitenkään mahdollista huomioida etenkään aasialaisten turistiryhmien rynniessä paikalle. Palatsissa ei ole ollut minkäänlaista lämmitystä, mutta ei myöskään viilennyslaitteita. Vaikka monet palatsin ikkunoista olivat helteisenä päivänä auki, niin ilma ei paljon sisällä kulkenut ja happi meinasi loppua pahimmissa väkijoukoissa.

Kappeli
Kappelin kattomaalaus
Yksi lukuisista saleista
Palatsissa ei tarvinnut olla yksin
Kuningattaren huone
Tunnelma oli välillä verrattavissa Pekingin metroon;
ahdasta, eikä saa happea
Aurinkokuninkaan kuva katossa
Palatsi oli täynnä valtavia taideteoksia

Palatsin kiertäminen vie paljon aikaa, vaikka kaikkiin huoneisiin ei ole edes pääsyä, emmekä jokaiseen taidegalleriaan edes menneet. Jos olisin matkustanut Versaillesiin siskoni sijaan mieheni kanssa, niin olisin siellä todennäköisesti vieläkin, sillä mieheni tutkii jokaista siveltimenvetoa sellaisella pieteetillä, että kaltaiseni maallikko meinaa väsähtää. Jos siis olet intensiivinen taiteen ystävä, etkä halua vain kävellä palatsin ja puutarhan läpi, niin suosittelen varaamaan matkaan koko päivän heti palatsin porttien aukeamisesta alkaen. Myös lippu kannattaa olla hankittuna etukäteen ja hyvät kengät sekä hellepäivänä aurinkohattu. Kaikessa komeudessaan ja suuruudessaan Versailles on yksi merkittävimmistä paikoista Euroopassa, missä olen koskaan käynyt.

Yksi palatsin taidegallerioista
Versaillesin matkaajat ovat valmiita palaamaan Pariisiin

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti