perjantai 24. tammikuuta 2014

PUKEUTUMIS- JA KÄYTTÄYTYMISSÄÄNTÖJÄ ARABIAAN

Odotan jo kovasti seuraavaa matkaani. Olen lähdössä Arabiemiraatteihin vierailemaan ensin 2,5-vuotiaan kummilapseni ja serkkuni perheen luokse Al Ainiin, jonka jälkeen vietän muutaman päivän yksin Dubaissa. Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun matkustan yksin kauemmas, mutta jostain syystä yksin naisena arabimaahan matkustaminen herättää minussa ennakkoluuloja ja epäilyksiä. Haluan, että minuun suhtaudutaan tasa-arvoisena ihmisenä, mutta sen sijaan joudun miettimään pukeutumistani ja missä liikun iltaisin.

Olen hakenut tietoa nähtävyyksistä netin kautta ja lueskellut matkaoppaita. Thomas Cook julkaisujen CitySpots Dubai -matkaoppaassa oli erillinen kappale naismatkustajille sekä mielenkiintoinen käyttäytymisetiketti. Alla vapaa käännökseni.



OHJE NAISMATKUSTAJALLE

Älä jätä stereotypioiden tai väärinkäsitysten takia matkustamatta Dubaihin tai Arabiemiraattien muille alueille, jos olet nainen. Maassa säännöt ovat erilaiset, mutta eivät niin erilaiset, että ne estäisivät vierailusi. Noudata muutamia yksinkertaisia vinkkejä niin Emiraattien kokemuksestasi tulee parempi.

Naisen on täysin hyväksyttävää etuilla jonossa tai pyytää palvelua ennen miehiä. Tällä tavalla nainen pyritään turvaamaan miesten katseilta sekä poistamaan houkutukset niiltä miehiltä, jotka tuijottavat sinua.

TEE NÄIN

  • Pukeudu siveellisesti välttäen shortseja, t-paitoja ja hihattomia pukuja. Mitä enemmän paljastat ihoasi, niin sitä enemmän saat epätoivottua huomiota. Peitä käsivarret, sääret, hartiat ja kaula. Älä kuitenkaan vaivu epätoivoon - isot paidat ja pitkät hameet eivät ainoastaan viilennä oloasi aavikolla, vaan suojaavat myös auringolta.
  • Kysy mieluummin apua naiselta kuin mieheltä.
  • Istu julkisessa liikenteessä naisen vieressä, jos mahdollista.
  • Vältä suoraa katsekontaktia paikallisten miesten kanssa. Aurinkolaseista on paljon apua.
  • Pidä sormusta vasemmassa nimettömässä. Se antaa vaikutelman, että olet varattu.
  • Ole väkijoukossa tarkkaavainen, sillä niissä saatat joutua ongelmiin.
  • Kun ruokailet yksin, niin pyydä pöytää ravintolan perhepuolelta, jos sellainen on saatavilla.
  • Jos sinulla on ongelmia karkoittaa "ihailija" kannoiltasi, niin mene lähimpään hotelliin, pankkiin tai kauppaan. Jos tarvitset apua, niin pyydä ihmisiä soittamaan poliisille.

ÄLÄ TEE NÄIN

  • Vastaa mauttomiin tai töykeisiin kommentteihin.
  • Istu taksissa etupenkillä, ellei kuljettaja ole nainen.


KÄYTTÄYTYMISETIKETTI 

Dubai voi tuntua modernilta ja röyhkeältä, mutta arabit suhtautuvat tiettyihin etikettisääntöihin todella vakavasti. Jos haluat välttää epäkohteliaan käyttäytymisen, niin noudata muutamia sosiaalisia sääntöjä.

  • Älä niistä nenääsi tai selvitä kurkkuasi äänekkäästi julkisilla paikoilla. Jos olet flunssassa, niin niistä nenäsi vessassa.
  • Älä istu selkä muihin ihmisiin päin.
  • Älä osoita jalkapohjillasi ihmisiä, ellet pidä kenkiä.
  • Älä naura tai puhu liian äänekkäästi. Pieni naurun hykerrys ja maltillinen äänensävy ovat päivän sana.
  • Älä syö seisten tai kävellessäsi etenkään kävellessäsi kadulla. Tämä pätee myös vesipullon hörppimiseen!
  • Käytä aina oikeaa kättäsi syömiseen tai jos ojennat tai vastaanotat jotain.
  • Älä ojenna kättäsi naiselle, ellei hän tee sitä ensin.

Onneksi matkaani on vielä reilu viikko ja toivon mukaan ehdin siihen mennessä toipua flunssastani, etten joudu aiheuttamaan pahennusta niistäen nenääni. Säätiedotus lupaa n. 25 asteen päivälämpötiloja, joten joudun miettimään, miten voin hörppiä salaa vettä seisten tai kävellessä. Mitä tulee pukeutumiseen, niin pidän itsestään selvyytenä, että pukeudun muslimimaassa asiallisesti. Enpähän ainakaan polta ihoani!


* * * * *

15.2.2014 JÄLKIKIRJOITUS

Länsimaiden media ja edellä mainitsemani matkaopas onnistuivat luomaan melkoisia ennakkoluuloja ja varautuneisuutta ennen matkaani. Tunsin Dubaissa oloni turvalliseksi, enkä kokenut kenenkään tuijottavan tai ahdistelevan minua. Ohikulkijoiden päät saattoivat välillä kääntyä, kun istuin yksin ravintoloiden terasseilla, mutta mitä sitten - kukaan ei jäänyt tuijottamaan. Istuin jopa metrossa miehen(!) vieressä ja yhden metromatkan aikana vieressäni seisonut mies kyseli paitani hihan alta pilkottaneista tatuoinneista, että ovatko ne oikeita vai hennatatuointeja. En edelleenkään tuntenut oloani ahdistuneeksi.



Seurasin mielenkiinnolla, että näenkö Dubaissa yksinmatkustavia naisia. Heitä oli jonkin verran, mutta ei paljoakaan. Kiinnitin myös huomiota naisten pukeutumiseen. Suurin osa peitti hartiat ja polvet pukeutumisellaan, mutta joukossa oli myös paljastavampaa pukeutumista lähinnä itänaapureidemme keskuudessa. Itse kuljin pitkässä hameessa tai housuissa ja kyynärpäät peittävässä paidassa. Kaulaa en tosin peittänyt, vaikka matkaoppaassa niin kehoitettiinkin.



Metroissa oli omia vaunuja naisille ja naiset kyllä pitivät huolen, että vahingossa naisten vaunuun erehtynyt turisti ohjattiin pikaisesti toiseen vaunuun. Myös Japanissa on naisille omia vaunuja, joten tässäkään ei mielestäni ollut mitenkään ihmeellistä. Ostoskeskuksien auloissa oli kylttejä, joissa kehoitettiin pukeutumaan asiallisesti ja välttämään hellyydenosoituksia. Myös Lontoon Harrods tavaratalon ovella olevassa kyltissä pyydetään pukeutumaan asiallisesti, joten "not big deal".

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti